Kuva-yı Milliye işgaller karşısında, halkın harekete geçerek kendi bölgelerini koruma çalışması hareketidir.
Mustafa Kemal'in Samsun'a Çıkışı:
Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Pontus Rum Cemiyeti'nin çalışmaları sonucunda bölgeledeki Rum halkı karışıklıklar çıkarıyor ve olayın sorumlusu olarak da Türk halkı gösteriliyordu. Bu durum karşısında İngilizler, Osmanlı hükümetine bölgede güvenliğin sağlamasını, aksi takdirde, bölgeyi işgal edeceklerini bildirdiler. Bölgede güvenliğin sağlanması için İstanbul yönetim IX. Ordu Müfettişliği'ne getirerek Mustafa Kemal'i görevlendirdi.
Mustafa Kemal bölgede hareket edebilmek için IX. Ordu Bölgesindeki sivil makamlara da emir verme yetkisini aldı.
Havza Genelgesi:
Anadolu'daki komutanlarla da irtibat kurarak orduların terhis edilmemesini sağlamaya çalışan Mustafa Kemal; Havza'da, milli bilincin uyanması ve itilaf devletlerinin Türk halkının tepkisini görmesi için İzmir'in işgalini protesto eden bir miting düzenlendi. Bu tür mitinglerin tüm yurtta da yapılmasını istedi.
Amasya Genelegesi:
Amaç ülkenin içinde bulunduğu durumu millete duyurarak milleti bağımsızlık ve egemenlik için mücadeleye çağırmak. İlk defa İstanbul hükümetine tepki gösterilmiştir.
Erzurum Kongresi:
Erzurum Kongresi Doğu Anadolu Müdafaai Hukuk Cemiyeti ile Trabzon Muhafazai Hukukı Milliye Cemiyeti tarafından Rum ve Ermenilere karşı Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'nin bütünlüğünün korunması için toplanmıştır
Balıkesir Kongresi:
Balıkesir Kongresi Yunanlılara karşı Batı Anadolu'nun bütünlüğü için; Redd-i İlhak Cemiyeti'nin çalışmaları sonucunda Hacim Muhittin başkanlığında toplanmıştır. Balıkesir Kongresi Amasya Genelgesinin bağımsızlık yönünü kabul etmiştir. Batı Anadolu örgütlenmeye çalışılmıştır.
Alaşehir Kongresi:
Batı Anadolu'nun Yunanlılara karşı bütünlüğünün korunması için Redd-i İlhak Cemiyeti'nin çalışmaları sonucunda Hacim Muhittin başkanlığında toplanmıştır. Yunanlılarla savaşmaya karar alındı.
Sivas Kongresi:
Bütünlük ve bağımsızlığı korumak için nasıl bir politika izleneceğinin saptanması; saptanan politikanın bütünü kapsayacak şekilde tüm milletçe uygulanması amaçlanmştır. Erzurum Kongresi'nin kararları Sivas Kongresinin 1. maddesi olarak kabul edildiği için Sivas Kongresi Erzurum Kongresi'ne göre daha kısa sürmüştür
Yorum yok "KURTULUŞ SAVAŞINDA ÖRGÜTLENME DÖNEMİ "
Yorum Gönder