İKİNCİ DÜNYA SAVASI

 1930' lu yılların başından itibaren Avrupa' da gelişmeye başlayan olaylar yeni bir dünya savaşına zemin hazırladı. 1939 yılına gelindiğinde dünyada savaş rüzgarları yeniden esti.
           

                    2. DÜNYA SAVAŞININ NEDENLERİ:
       2. DÜNYA SAVAŞININ NEDENLERİ:
      

  • 1. Dünya Savaşı sonucunda imzalanan antlaşmaların Avrupa'nın siyasal dengesini bozması,
  • Milletler Cemiyeti' nin barış işlevini yerine getirmemesi,
  • Avrupa' da silahlanma yarışının hızlanması,
  • İtalya' nın Habeşistan' a ( Etiyopya ) asker çıkarması, Almanya' nın Ren Bölgesi' ni silahlandırması ve bu devletlerde ırkçı politikalar izleyen yönetimlerin iktidara gelmesi,
  • İtalya, Almanya ve Japonya '' Mihver Devletler '' bloğunu oluşturarak Dünya'da yeni tehditler oluşturması. 


Adolph Hitler
2. Dünya Savaşı' nın başlamasına
neden olan Alman lider Adolph Hitler

  Savaş Başlaması ve Türkiye'nin Tutumu:


 1939 yılında savaş çanları çalmaya başladığı dönemde Almanya ile Sovyet Rusya aralarında birbirlerine saldırmazlık anlaşması imzalanmışlardır. Bu gelişmeden kısa süre sonra Alman orduları Polonya' yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı' nı başlatmıştır ( 1 Eylül 1939 ). Ardından Sovyet Rusya Baltık Ülkelerini ( Estonya, Letonya ve Litvanya ) işgal etmiştir. Daha sonra Almanya sırasıyla Danimarka, Norveç, Hollanda, Belçika ve Fransa' yı almıştır. Bununla da yetinmeyen Almanya , İtalya ile birlikte Kuzey Afrika' yı işgal etmiştir. Japonya ise 1941 yılında ABD' ye ait Pearl Harbor Deniz Üssü' ne saldırmasıyla savaşa dahil olmuş ve ABD' yi de savaşa sokmuştur. Böylece savaş hızla dünya devletlerine yayılmıştır.



Yalta Konferansı' na katılan Winston Churchill, Franklin D.  Roosevelt ve Josef Stalin
Yalta Konferansı' na katılan Winston Churchill, Franklin D.
Roosevelt ve Josef Stalin
 İlk başta Sovyet Rusya ile hareket eden Almanya batı cephesinde Fransa ve İngiltere' yi kontrol altına alınca, doğuda Sovyet Rusya' ya saldırmaya başladı.  Bu süreçte pek çok Orta ve Kuzey Avrupa ülkesi savaşa katıldı. Mihver Devletlerin bu saldırıları üzerine İngiltere, Sovyet Rusya ve ABD Müttefik Devletleri kurarak Almanya' ya karşı güç birliğine gittiler ve süreç içerisinde ilk önce İtalya daha sonra Almanya savaşta yenilmeye başladı. 1945' e gelindiğinde Müttefik Devletler Sovyet Rusya' nın Yalta kentinde  toplanarak Almanya' yı teslim alma konusunda anlaştılar. Almanya' nın başkenti Berlin' in düşmesiyle savaşın Avrupa kanadı tamamlandı ( Mayıs 1945 ).




  Uzak Doğu' da yer alan Japonya ise savaşa devam ediyordu. Bu ülkeyi barışa zorlamak için ABD, ilk önce Hiroşima' ya ( 6 Ağustos 1945 ) daha sonra Nagazaki' ye ( 9 Ağustos 1945 ) attığı iki atom bombasıyla Japonya' nın teslim olmasını sağladı. Bu olayla 2. Dünya Savaşı sona erdi.
Atom Bombası
Atom Bombası















   Savaşın Türkiye ye Etkisi: 

 Müttefik Devletlerin savaşa girmesi konusunda ısrarlarına rağmen Türkiye ye tarafsız tutumunu devam ettirdi.

 1943 yılında Adana ve Kahire' deki görüşmelerde Müttefik Devletler Türkiye' nin savaşa katılmasını istediler. Ancak Türkiye, Müttefik Devletlere silah ve mühimmat eksiklerinin tamamlandığı takdirde savaşa katılabileceğini bildirdi.

 Türkiye 1944' te Almanya ile tüm siyasi ilişkilerinin kesti. Bu durum ekonomik iş birliği konusunda Türkiye'  yi olumsuz etkiledi.

 Yalta Konferansı' nda alınan karar gereğince Türkiye'nin savaştan sonra kurulacak Bireşmiş Milletler' e ( BM )katılabilmesi için 1 Mart 1945 tarihinden önce Almanya' ya savaş ilan etmesi gerekiyordu. Bu gelişme karşısında Türkiye, Almanya ve Japonya' ya savaş ilan etti. ( 23 Şubat 1945 )

Türkiye, sonucu belli olmuş bu savaşa fiilen katılmadı. Ancak savaşa girme kararı, Birleşmiş Milletler' e kurucu üye olarak katılmasını sağladı.

UYARI: 
Türkiye, İkinci Dünya Savaşına katılmamasına rağmen savaşın, sosyal ve ekonomik yönden olumsuz etkilerini yaşadı.


    2. Dünya Savaşının Sonuçları :


  • Savaş sonunda yaklaşık 50 milyon insan hayatını kaybetti.
  • Savaş' ı Müttefik Devletler kazandı.
  • ABD ve Sovyet Rusya ( Sovyet Sosyalist Cumhuriyet Birliği ) dünyanın iki büyük gücü olarak ortaya çıktı.
  • Almanya Doğu ( Demokratik Almanya ) ve Batı ( Federal Almanya ) diye ikiye ayrıldı.
  • Sömürgecilik hareketleri son buldu. Yerine ulusların bağımsızlık mücadelesi başladı.
  • İngiltere ve Fransa gibi sömürgeci ülkeler pek çok sömürgelerini kaybetmeye başladı.
  • Dünya barışını, güvenliğini, uluslararası ekonomik, sosyal, kültürel dayanışma ve işbirliğini sağlamak amacıyla 1945' te  Birleşmiş Milletler Teşkilatı kuruldu.
  • Dünya Devletleri siyasi, ekonomik ve askeri yapılarına göre Doğu ve Batı diye ikiye ayrıldılar. ABD'nin başını çektiği Batı bloğu NATO ( Kuzey Atlantik Paktı ), Sovyetler Birliği'nin başını çektiği Doğu bloğu Varşova Paktı altında toplandı.
  • 1948 yılında BM insan Hakları evrensel bildirgesi yayımlandı. 













Yorum yok "İKİNCİ DÜNYA SAVASI "

Yorum Gönder