DOĞAL SÜREÇLER











1. Evren ve Dünya'mız Nasıl Oluştu ? 

  Evrenin yapısı ve oluşumu şekliyle ilgili yüzyıllar boyunca bilim insanları tarafından çalışmalar yapılmış ve halen yapılmaktadır. Dünya ve gezegenlerin Güneş'in çevresinde belirli bir yörüngede dolaştığı gerçeğine ulaşılırken bazı gerçeklere ise günümüzde bile tam olarak ulaşılmamıştır.


  EVRENİN OLUŞUMU
  Bu konuda iki görüş orta atılmıştır.

 1.Newton'un ( Nivtın ) Ortaya  Attığı Görüş: 
 Evren hareketsizdir ve bir başlangıcı yoktur. Evren sonsuzdan beri vardır ve sonsuza kadar varlığını koruyacaktır. ( 1600' lü yıllar )

 2. Georges Lemaitre ( Jörj Lömtr )' ın Ortaya Attığı Görüş: 
 Evren ''Büyük Patlama'' sonucu oluşmuştur. (1927)

      Büyük Patlama Teorisi ( Big Bang ) : 
 Bu teoriye göre 15 milyar yıl önce büyük bir patlama ile evren oluşmuştur. Evren saniyenin çok küçük bir süresinde elma büyüklüğüne eriştiğinde ortam aşırı derecede ısınmış patlamadan saniyenin milyonda biri kadar süre sonra evren soğumaya başlamış sonunda proton ve nötronlar oluşmuştur.

 Patlamadan 3 dakika sonra ortam sıcaklığı 1 milyon derece'ye düşmüştür. Zaman 300 bin seneyi gösterdiğinde sıcaklık 10 bin derece'ye ulaşarak, hidrojen ve helyum atomları oluşmuştur.

 Büyük patlamanın üzerinden 15 milyon yıl geçtiğinde sıcaklık -270 derece'lere düşmüş. Ateş topu koyu bir sis bulutuna dönüşmüş. Gök adalar, yıldızlar, gezegenler ve diğer gök cisimleri oluşmuştur.

 ''Büyük Patlama'' teorisi patlayan şeyin ne olduğunu ve bu patlamaya neyin sebep olduğunu açıklayamamıştır.


Büyük Patlama Teorisini Destekleyen Bulgular: 
--- Ünlü astronom Edwin Hubble ( Edvin Habıl ) 1929 yılında gök adaların birbirinden uzaklaştığını gözlemleyerek evrenin sürekli genişlemekte olduğunu hipotezini desteklemiştir. Edwin Hubble' nin adını taşıyan ve 1990 yılında Dünyamızın yörüngesine yerleştirilen Hubble uzay teleskobu sayesinde elde edilen bilgiler; evrenin yapısı , genişlemesi ve yıldızların doğumu , yaşamı, ölümü gibi birçok konunun anlaşılmasını sağlamıştır.

--- 1964 yılında New York yakınlarındaki Bell ( Bel ) labaratuvarlarında  tasarlanan özel araçlarla uzaydaki ışımalar incelenmiş ve uzayda bazı kozmik ışımalara rastlanmıştır. Bilim adamları 1989 yılında NASA'nın COBE (Kozmik Işınım Kaşifi) uydusundan gelen verilere dayanarak evrenin doğumundan 380.000 yıl sonraki halini anlamaya başarmışlardır.

--- Büyük patlama teorisine göre, evrende hidrojen / helyum oranının 1/3 olması gerektiği tahmin ediliyodu. Yapılan deneyler ve araştırmalar evrende bu kütle oranının varlığını ortaya çıkarmıştır.


       =DÜNYA'MIZIN OLUŞUMU=
   Dünya'mızın oluşumu ile ilgili 3 görüş öne sürülmüştür.
1. Güneş'ten kopma 
2. Gaz ve toz bulutu 
3. Büyük patlama
   Bu görüş en kabul edilebilir olanı ''Büyük Patlama'' dır.

   Bu görüşe göre Dünya'mız, Büyük Patlama sonucunda meydana gelmiştir. Başlangıçta; fırıldak gibi süratle dönen bir gaz ve toz bulutu durumundayken 4,5 milyar yıl önce bu bulut zamanla küçülerek yarı sıvı durumundaki çok sıcak kayalardan oluşan ve süratle dönmeyi sürdüren bir ateş topuna dönüşmüştür. 1,5 milyar yıl önce zamanla yüzeyi soğuyarak katılaşmış ve sert bir kabukla örtülmüştür. Meteorların düşmesi  ve volkanik hareketler sonucunda dünya'mıza özgü bir atmosfer ortaya çıkmıştır.
   Sıcaklığın düşmesiyle atmosferdeki su buharı yoğunlaşarak yağış şeklinde yeryüzüne düşmüştür. Böylece su küre oluşmuştur.

Yorum yok "DOĞAL SÜREÇLER "

Yorum Gönder