TBMM DÖNEMİ

  TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ'NİN AÇILMASI:
TBMM DÖNEMİ

Mebuslar Meclisi Misak-ı Milli'yi ilan edince Anlaşma Devletleri İstanbul'u işgal ederek Meclis'in çalışmalarını engellediler. Mustafa Kemal Paşa, Ankara'da olağanüstü yetkilere sahip bir meclisin toplanacağını, bunun için hemen seçimlerin yapılmasını istedi. Geçici kaydıyla bir hükümet reisi tanımak ve padişah kaymakamı atamak doğru değildir görüşüyle yola çıktı. 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılmasıyla yeni Türk Devleti kurulmuştur. TBMM'nin üstünde güç olmadığı belirtilerek İstanbul Hükümeti yok sayılmıştır.

 İlk TBMM'de ''güçler birliği ilkesi'' ve ''Meclis Hükümeti sistemi'' kabul edilmiştir. TBMM Mustafa Kemal Paşa'yı meclis başkanlığına seçti. Mustafa Kemal Paşa inkılapları sonraya bırakarak, öncelikle vatanın kurtarılmasını amaçlamış, böylece milli birliğin korunmasını sağlamıştır.


1921 Anayasası'nın Kabulü ( Teşkilatı Esasiye ) :
Türk Devleti'nin ilk anayasası olarak kabul edilmiştir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Yasama ve yürütme gücü TBMM'ye aittir.

Not: 1921 Anayasası'nda en önemli değişiklikler 29 Ekim 1923 tarihinde gerçekleşmiştir. Bu tarihte Cumhuriyet ilan edilerek devletin yönetim şekli belirlenmiş, ''Meclis Hükümeti'' sistemi yerine de ''Kabine'' sistemine geçilmiştir.

Sevr Antlaşması ve Önemi:
Osmanlı Devleti bu antlaşma ile başka devletlerin güdümü ve yönetimine bırakılmıştır. Bu antlaşma ile
1. Dünya Savaşı'nın galipleri Osmanlı topraklarını paylaşmışlardır. Sevr Antlaşması onaylanmadı.  Bu yüzden Sevr, hukuki bakımdan geçerli değildir.

Not: Sevr Barış Antlaşması'na TBMM'nin tepkisi çok sert oldu. Meclis bu barışı tanmadığını açıkladı. Sevr'i imzalayanlar ve onaylayanlar da vatan haini sayıldı. Türk milleti, yaptığı Kurtuluş Savaşı'yla Sevr'in geçerliliğini önlemiş ve Sevr'in yerine Lozan Barış Antlaşması yapılmıştır.


Yorum yok "TBMM DÖNEMİ"

Yorum Gönder